Bornholms Tidende: Debatindlæg

Bornholms Tidende: Debatindlæg

Bornholm har brug for mødesteder – mennesker har brug for mødesteder. Det er her vi kommer hinanden ved, her vi handler, her vi kan føle tilhørsforhold og dele erfaringer .
Lad os starte en bredere dialog omkring, hvordan fysiske (og kulturelle) mødesteder kan se ud, og hvordan vi bedst muligt kan skabe mødesteder som grobund for engagement, initiativ og medborgerskab.

TV2Bornholm: Alternativet klar med kandiater

TV2Bornholm: Alternativet klar med kandiater

Alternativet Bornholm har i aften holdt opstillingsmøde til kommunalvalget den 21. november.
Her til aften har Alternativet på Bornholm holdt opstillingsmøde. Målet var at finde partiets kandidater til kommunalvalget.

Partiets spidskandidat var allerede på plads, nemlig Anne Thomas. Derudover var Lars Randorff i forvejen på listen.

I aften blev så endnu tre kandidater føjet til listen over dem, der kommer til at stå på stemmesedlen. Det drejer sig om Rebecca Douglas Elleby, der dog skal have en dispensation, fordi hun har været medlem af partiet i mindre end tre måneder.

De øvrige to navne, der kom på listen i dag, er Anne-Dorthe Elling Nilsson og Flemming Torsten Sørensen.

Dermed ser Alternativets opstillingsliste således ud:

Anne Thomas
Lars Randorff Nørgaard
Anne-Dorthe Elling Nilsson
Rebecca Douglas Elleby
Flemming Torsten Sørensen

Debat Bornholms Tidende: Når vi klynger os til håb

Debat Bornholms Tidende: Når vi klynger os til håb

…Og derfor til det egentlige spørgsmål: Tror jeg det bliver bedre for Bornholm hvis mange flere kunsthåndværkere kommer hertil? Ja, det tror jeg faktisk. Når jeg bliver konfronteret med det spørgsmål, er det fordi jeg som en del af Alternativets handlingsplan for Bornholm 2018-21 foreslår at vi støtter Bornholm som EUs første kunsthåndværker-klynge.
En klynge er et fænomen hvor bestemte virksomheder samles i nærheden af hinanden. En berømt klynge er Hollywood. Den opstod i 1930’erne hvor et stort antal mindre filmskabere hutlede sig igennem som freelancere. Når de var mange kunne de få fordele, som ellers kun de store gamle filmstudier nød godt af.
…I denne uge har Bornholm haft besøg af en international jury for at vurdere, om vi kan blive Europas første World Craft Region. Som initiativtageren Timmi Kromann forklarede det, kan det sammenlignes med hvad en Michelin-stjerne betyder for mad. For bare 30 år siden var vi en udørk når det gjaldt mad. Det Nye Nordiske køkken er nu, hvad dogmefilmene var 10 år tidligere. I begge tilfælde er der tale om et fællesskab, der dengang ikke engang kunne hente deres egen årsløn hjem.
Derfor skal vi ikke nøjes med at have dyb sympati for vores kunsthåndværkere. Det kan ingen leve af. Til gengæld kan det Bornholmske samfund vise sig at få overraskende større glæde af netop det erhverv, hvis vi faktisk tog det lidt alvorligt. Nu venter vi på hvad den internationale jury siger. Og skulle vi i den tid ikke se lidt nærmere på vores erhvervsudviklingsplan her på Bornholm. Den nævner nemlig hverken design eller kunsthåndværk med et ord.

P4Bornholm: I fremtiden bør det være kommunalbestyrelsen der bestemmer hvor kunstværker skal stå

P4Bornholm: I fremtiden bør det være kommunalbestyrelsen der bestemmer hvor kunstværker skal stå

I fremtiden bør det være Kommunalbestyrelsen, der bestemmer hvor kunstværker skal stå. Men vi skal holde fast i at kunstrådet udvælger kunstværkerne, siger Alternativets Anne Thomas. Hun deltog i går i borgermøde om lindetræ eller kunstværk i Vibegårds Runddel i Rønne. Desuden mener hun Kunstrådet skal være bedre til at fortælle resten af øen hvorfor de netop har peget på den bestemte skulptur eller andet kunstværk.

TV2Bornholm: Alternativet vil have flere børn i gaderne

TV2Bornholm: Alternativet vil have flere børn i gaderne

– Når vi har lyttet til vores naboer, venner og bekendte. Og jeg samtidig har nærlæst de studier antropologer har lavet af det Bornholmske Samfund for nyligt, så ser jeg et mønster komme til syne. På Bornholm er vi ikke bare stolte af vores natur, vi er stolte af hinanden. Vi får tingene til at lykkes. På den måde er vi ikke helt forskellige fra nybyggerne i Amerika. For dem var prærien ikke udkant. Det var det lovede land. Bornholm har altid været et samfund i bevægelse. Men et samfund i udvikling er også et samfund med børn i gaderne. Og dem har vi mistet. Alternativet mener opskriften findes i spillerummet, nærheden og naturen. Naturen skal vi passe på, spillerummet skal vi dyrke, og nærheden har vi næsten sat over styr – men det kan vi gøre noget ved, siger Anne Thomas.

P4Bornholm: Et bæredygtigt samfund med børn i gaderne

P4Bornholm: Et bæredygtigt samfund med børn i gaderne

Et bæredygtigt samfund med børn i gaderne det er overskriften på en politisk handlingsplan som Alternativet på Bornholm netop har lanceret. Udviklingsplanen har særlig fokus på tre områder: natur, erhverv og familie. Bl.a. skal Bornholm være mere attraktiv for børnefamilier mener Anne Thomas.

TV2Bornholm: Mit politiske handicap – Anne Thomas, Alternativet

TV2Bornholm: Mit politiske handicap – Anne Thomas, Alternativet

Anne Thomas sprudler af selvtillid – også når det kommer til politik. Hun er ikke nervøs for at komme under spærregrænsen, faktisk tror hun, at Alternativet kan få to mandater ved det kommende kommunalvalg. Hør hvorfor hun tror så meget på partiet i dagens program. Værten for programserien, Søren Bank, er ikke journalist, så der kommer spørgsmål som politikerne aldrig har fået før. Der er altså ikke tale om et helt almindeligt samtaleprogram. I denne muntre serie kan man virkelig få fornemmelsen af personen bag politikeren.

Bornholms Tidende: Alternativet har bornholmsk højborg som sigtepunkt

Bornholms Tidende: Alternativet har bornholmsk højborg som sigtepunkt

Med 4,8 procent af stemmerne fik Alternativet i 2015 et folketingsvalg, som overgik forventningerne hos de fleste.
Det flotte valg fik en glad Uffe Elbæk til at opstille det, der hurtigt blev døbt Svaneke-målsætningen, på partiets sommergruppemøde på Bornholm i 2015.
Den lød på mindst 9,9 procent ved næste folketingsvalg baseret på partiets resultatet i Svaneke ved Folketingsvalget.

TV2Bornholm: Alternativet kritiserer vækststrategi

TV2Bornholm: Alternativet kritiserer vækststrategi

Anne Thomas henviser til Odsherred, hvor man har lavet hele regionen om til en såkaldt GEO-park – den første af sin art i landet. Regionens erhvervsstrategi er således bygget op om Geoparken, der samler historien om landskabet, kulturhistorien, kunsten og råvarerne.

– Det kunne vi også gøre på Bornholm. Vi har brug for en konkret plan for naturen på Bornholm, fordi udviklingen af både fødevarer og turisme er afhængige af den, siger Anne Thomas.

Afsnittet i erhvervsstrategien om et naturparkområde på Nordbornholm giver Anne Thomas ikke meget for.

– Når man kun ser på et lille område ved Hammershus, så er det, at viljen til vækst bliver en tynd kop the. Lad os skrue op for fokus på naturen og lave noget, der dækker hele øen, siger Anne Thomas, der stiller op til kommunalvalget til efteråret.

Debat Bornholms Tidende: En ambitiøs erhvervsudvikling på Bornholm er naturligvis grøn

Debat Bornholms Tidende: En ambitiøs erhvervsudvikling på Bornholm er naturligvis grøn

En ambitiøs erhvervsudvikling på Bornholm er naturligvis grøn

I den forgangne uge læste jeg med blandende følelser Vækstforums nye strategi. Genkendelighed er jo trygt og godt. Men en fortælling om erhvervsudvikling med overskriften ”Vilje til Vækst” kunne godt rumme lidt flere højdepunkter.
Bornholm satser de næste år på tre vækstområder: Produktions- og serviceerhverv med vækstpotentiale, Fødevarer, og Turisme.
Hånden på hjertet – Den første kategori består nok mest af den håndfuld store virksomheder vi alle kender. En gruppe, der har klaret sig selv i årevis. Det er de to sidste – Fødevarer og Turisme der er værd at se nærmere på. Udover at de har lovende vækstpotentialer har de nemlig også samme springbræt – det er denne motor i fortællingen jeg savner, den er grøn og den er sprængfarlig.
I kapitlet om turisme kan man læse:
”Det er visionen, at Bornholm skal være det oplagte valg for aktive turister i alle aldre, som søger en naturskøn feriedestination”(…)”Outdoorturisme på Bornholm er således ferie med det primære formål at bruge Bornholms unikke, varierede natur..”.
I kapitlet om fødevarer kan man læse:
”Potentialet for vækst ligger særligt i forarbejdningsleddet af værdikæden… Endvidere ligger der fortsat et potentiale i, at Bornholm … bliver kendt for sit stedbundne terroir og unikke produkter.”
”Forarbejdningsleddet af værdikæden”- er hvad man kalder fx Pastariget, der får råvarer ind af døren og laver dem om til færdige produkter. Det kunne også være Hallegård, der ikke nøjes med at skære grisen ud i stykker. De forarbejder kødet til pølser efter lokalhistoriske opskrifter der får turisterne til at stå i kø.
Netop det lokalhistoriske er en del af det der menes med, at der er potentiale i at Bornholm bliver kendt for sit ”terroir”.
Vinkendere kender ordet terroir. En Bordeaux er anderledes end en Bourgogne. For klimaet omkring Bordeaux ved kysten er anderledes end i Bourgogne, der putter sig længere inde i landet mod Nordøst. Og traditionerne er forskellige de to steder.
På Museet ved Melstedgård har man gamle lokale æblesorter. Museet forærede podekviste af disse æblesorter, til Brede Museet ved Lyngby. Så testede man resultatet. Nøjagtig samme æble fra genetisk identiske træer havde langt højere sødme i Melsted end i Brede. For Bornholms æbler modner på efterårslune klipper.
Men Terroir er ikke kun klima og traditioner. En levende jordbund består bl.a. af svampe, alger og bakterier, og sammensætningen af denne mikroflora er helt særlig fra sted til sted.
Naturen rummer også gærceller. Denne vildgær indsamler Penyllan bryggeriet i Tejn efter sigende for at skabe sine helt unikke øltyper af verdensklasse.
Frankrigs bedste vinbønder ved, at jo mere jordbundens mikroorganismer kan arbejde uhindret, jo mindre indkøbte gærsvampe behøver man, og jo tydeligere vil terroir-effekten være. Udsætter vi vores natur for overdosering af gødning, risikerer man omvendt, at terroir-effekten helt forsvinder.
Vores fødevarer er altså ligesom vores turisme helt afhængig af at naturen er mangfoldig og i balance.
Glædeligt er det, at Vækstforum, ønsker at etablere bæredygtig turisme gennem udvikling af et naturparkområde på Bornholm. Når Regionskommunen så nøjes med at kigge på et lille område oppe på Nordlandet, så er det at Viljen til Vækst bliver en tynd kop the.
Når to ud af tre vækstområder er dybt afhængige af vores natur, virker det aparte at et naturparkområde i strategien blot beskrives i en bisætning, som en af ”mulighederne for at øge Bornholms attraktionsværdi”.
Bornholm er lige så afhængig af at udvikle og beskytte den vilde natur, som vi er af at udvikle og beskytte vore medarbejderkompetencer. Derfor skal vores erhvervsudviklingsstrategi også vise os hvordan vores vækstbrancher kan gå i symbiose med den grønne udvikling .
Jeg hører kun det hule ekko fra et 10 år gammelt Bright Green Island. Vilje til Vækst kommer ikke af ord alene. Man er nødt til at turde tone rent flag. Og hvis flaget er grønt, så må strategien også være det.

TV2Bornholm: Anne Thomas nu officiel kandidat til KV 2017

TV2Bornholm: Anne Thomas nu officiel kandidat til KV 2017

Alternativet har nu officielt valgt deres første kandidat til kommunalvalget senere på året. På et nyligt afholdt medlemsmøde blev Anne Thomas enstemmigt valgt som Alternativets første kandidat til det kommende kommunalvalg.

Det oplyser Alternativet i en pressemeddelelse.

Anne Thomas meldte ud allerede i december måned, at hun var parat til at stille op til kommunalvalget.
På årets første medlemsmøde blev det så også endelig vedtaget.

Der vil komme flere kandidater på Alternativets liste i løbet af året. Næste medlemsmøde bliver afholdt først i Maj. Der er på nuværende tidspunkt allerede to yderligere kandidater på vej. Men flere kan nå at stille op inden da.

Alternativet har fire arbejdsgrupper i gang med at formulere lokal politik på områderne Skole, opvækst og rummelighed
erhverv, arbejdsmarked og tilflytning natur og fødevarer
og grøn energi.

Anne Thomas har mærkesagerne natur og fødevarer, samt erhverv og tilflytning.

I de seneste meningsmålinger har Alternativet stået til at få et mandat i kommunalbestyrelsen. Men partiet har en ambition om at få så mange som tre mandater ind.

TV2Bornholm: Skolevalg: Her stemte 84,4% rødt

TV2Bornholm: Skolevalg: Her stemte 84,4% rødt

Venstre blev det største parti til årets Skolevalg – både på landsplan og Bornholm. Men på Friskolen Østerlars så det helt anderledes ud.
På Friskolen Østerlars svømmede eleverne stærkt mod strømmen til årets Skolevalg. Her stemte hele 84,4% af eleverne fra 7. klasse og opefter på et parti i rød blok.
Alternativet trak flest stemmer med 40%. Enhedslisten var det næstmest populære parti med 31,3% af stemmerne.

TV2Bornholm: Alternativet: Ambition om mere end et mandat

TV2Bornholm: Alternativet: Ambition om mere end et mandat

Alternativet ser ud til at erobre en plads i kommunalbestyrelsen efter kommunalvalget om et år. Det viser den meningsmåling som Jysk Analyse har lavet for TV 2/Bornholm.

Her står Alternativet til 4,3 procent af stemmerne, hvilket er nok til et enkelt mandat.

– Det er vi glade for, men ambitionen er tre mandater. På landsplan kan man se, at det er gået op for folk, hvad Alternativet står for, og når det i forbindelse med en valgkamp også går mere op for folk her på øen, så tror jeg, det er muligt. Det er i hvert fald ambitiøst, fortæller Anne Thomas, der stiller op til valget for Alternativet.

Alternativet vælger først deres spidskandidat til kommunalvalget til januar, men Anne Thomas fortæller, at hun kommer til at stå på stemmesedlen. På hvilken placering er dog uvist

TV2Bornholm: KV-måling: Alternativet i kommunalbestyrelsen

TV2Bornholm: KV-måling: Alternativet i kommunalbestyrelsen

Hvis der var valg til kommunalbestyrelsen i dag ville Alternativet komme ind, mens Radikale Venstre, Kristendemokraterne, Konservative og Borgerlisten ryger ud.
on 16.11.2016, 11:59opd.:on, 14:31Af Niels Work Clausen

Om præcis et år skal vi stemme om hvem, der skal sidde i den nye kommunalbestyrelse, der skal afstikke politikken på Bornholm fra 2018 til 2021. Antallet af medlemmer er blevet reduceret fra de nuværende 27 til 23, så allerede inden valget finder sted, er det afgjort, at der skal vinkes farvel til fire medlemmer af bestyrelsen, som den ser ud i dag.

I den meningsmåling TV 2/Bornholm har fået lavet i dagene 10. til 14. november med 1.057 deltagere, så vil Alternativet komme ind og sidde på en af de 23 pladser.

Bornholms Tidende: Alternativet: Ingen ekstra flyafgift på Bornholm

Bornholms Tidende: Alternativet: Ingen ekstra flyafgift på Bornholm

– Vores forslag til finansloven skal sikre, at vi får råd til grøn bæredygtighed på den miljømæssige bundlinje. Men derefter – når vi kigger på Bornholm, er den trafikale ligestilling afgørende for, at vi når et positivt resultat på den sociale bundlinje. Derfor er der gode argumenter for, at afgiften ikke skal gælde for Bornholm,

TV2Bornholm: Meningsmåling: Socialdemokraterne stadig størst

TV2Bornholm: Meningsmåling: Socialdemokraterne stadig størst

Hvis der var kommunalvalg i morgen ville Socialdemokraterne få 40 % af stemmerne. Det viser en meningsmåling som Jysk Analyse har foretaget for TV 2/Bornholm blandt 1013 respondenter i ugen efter Folkemødet. Dermed går Socialdemokraterne tilbage med 2,1 procentpoint i forhold til kommunalvalget i 2013, hvor partiet fik 42,1 % af stemmerne.
Partier der går frem er SF, Liberal Alliance, Alternativet og Dansk Folkeparti.